Ängesån

Ängesån är en relativt grund och mindre skogsälv med något humusfärgat vatten. Ca 130 km lång. Sveriges största skogsälv. Biflod till Kalixälven. Upprinner i området strax öster om Gällivare, bildas genom att Vettasjokki och Valtiojoki rinner ihop. Rinner mot sydost genom samhällena Ullatti, Ångesån, Gyljen/Vännäsberget för att till sist mynna ut i Kalixälven vid Överkalix. Älven anses som mycket lämpad till flugfiske.

Känd för sitt mycket fina laxfiske. Laxen kommer normalt upp i älven efter midsommar och erbjuder ett bra fiske fram till förbudstiden. Älven är lättåtkommllig då det går skogsbilvägar på båda sidor om älven. Lxen stiger i hela älven

Visa Ängesån på en större karta
                                                                                                                                                                                     
Ängesån erbjuder även fint harrfiske, ån har bl.a. varit innehavare av det svenska rekordet för spöfångad harr. (Källa: Cinclus C Sportfiskeguide)


Långforsen

Vindskyddet vid Långforsen
Långforsen är den första av de omtalade forsarna längs Ängesån. Den är ca 4km lång och kan nås från båda sidor älven med bil. Båda sidor är skyltade och utrustade med vindskydd. På den östra sidan är det dock väldigt brant ner till forsen så se upp med vadarskorna när det är blött. 

Vindskyddet på östra sidan

Den här forsen ligger inte längs Sistkostvägen så från Överkalix åker man norrut på E10 efter ca 15 km svänger man höger över Tvärån och efter 200m höger igen mot Långforsselet. Vid Tväredet innan bron svänger man vänster och efter ca 2,5km ser man skylten sen är det ca 100m att gå efter en liten skogsväg (se kartan).


Långforsen från östra sidan.


Utterforsen

Utterforsen ligger ca 5km norrut från Långforsen, efter drygt 4km vid skylten svänger man höger in på en liten skogsväg som man följer i 400m där finns en liten vändplan och här bör man parkera och inte som jag fortsätta tills vägen tar slut om 600m. Jag åkte för långt och gick ner till Ängesån härifrån vilket gav mig en extra promenad på ungefär 1,5km innan jag kom fram till Utterforsen. Efter älven fanns tydliga spår av en nybyggare (se bild).

 Stannar man vid den första vändplanen hittar man en stig som leder ner till Utterforsen (400m). Väl nere vid forsen finns en enklare stuga för skydd mot vädret. Mycket vatten även här men strandkanterna såg fina ut att fiska ifrån.Älgforsen

Älgforsen
 Älgforsen ligger ett par kilometer norr om Utterforsen. Vid skylten ”Älgforsen” svänger man höger, när vägen delar sig efter ungefär en kilometer håller man höger in på en något sämre grusväg och efter 500 meter när man ser en ännu sämre väg på höger sida är det dags att parkera och börja gå.

Trollnatt
Skylt Älgforsen

Stigen ner till Älgforsen är ca 300 m och går genom en underbar tallskog, här är det inte ovanligt att man ser renar. Väl framme vid forsen får man klara sig själv, här finns ingen stuga. Vindskyddet ligger på andra sidan älven.Sistkostforsen

Efter en trevlig men händelselös resa från Obbola till Överkalix var jag ganska trött och hyrde en stuga på Bränna Camping. Stugan var liten men trevlig och priset var överkomligt. Jag gick och la mig vid elvatiden (på förmiddagen) här uppe vid polcirkeln spelar det ingen roll när man sover eller är vaken, det är ljust hela dygnet. Och vilket ljus sen, detta norrbottniska ljus liknar inget annat.
Efter lite sömn var det dags att sätta fart. Solen stekte som besatt så jag väntade tills den lugnat sig lite innan jag gav mig av till Ängesån. Först åkte jag till Sistkostforsen (se kartan), vattenståndet i älven var högt, alldeles för högt (se bilderna) för att locka några laxfiskare. Sugna fiskare passerade däremot långsamt förbi och kollade älvens vattenstånd, tydligen för högt för inga stannade. Jag såg faktiskt ingen som fiskade utefter hela Ängesån. Men så snart vattnet sjunker är jag säker på att de står där med flugspöna. Sistkostforsen är lättillgänglig med väg som går ända fram. Där finns också en öppen stuga, toalett och grillplats. Det går utmärkt att parkera bilen och sätta upp ett tält. En bit norrut finns en kastbrygga samt vindskydd och toalett.
Dags att åka till Årforsen.

Sistkostforsen


Årforsen
 Vääräniva Vindskydd
Nästa etappmål är Årforsen som ligger ca 5km nordväst om Sistkostforsen. Att hitta dit är lätt eftersom det bara är att fortsätta längs Sistkostvägen. Innan man kommer till Årforsen passerar man Vääräniva som är en känd laxfiskeplats. Bäst fiskar man från östra sidan där det vid skogskanten med utsikt över ån finns ett vindskydd (se lilla bilden).


Årforsen


Årforsens stugaVäl framme vid Årforsen hittar man en fin stuga med öppen spis, utedass och eldplats. Här är det lätt att parkera bilen  och hitta en tältplats. Vattennivån är tyvärr fortfarande hög (se bild) så man ser inte riktigt hur forsens fiskeplatser ser ut. Det kommer nog att vara likadant vid alla andra forsar jag ska besöka så jag kommer mer att beskriva hur platserna ser ut och hur man tar sig dit istället för att peka på specifika ställen att fiska från. Ni är mer än välkomna att komma med kommentarer och önskemål under resans gång.

Vy uppströmms Årforsen


Storstensforsen

Storstensforsen ligger mycket lättåtkomligt i anslutning till Sistkostvägen. Här finns en fin stuga, utedass, gott om bra tältplatser och dessutom finns det en fiskebrygga. Det enda man saknar vid Storstensforsen är en STOR sten. För att hitta den omtalade stenen måste man åka ett par hundra meter norrut mot Lappforsen.

Storforsens kännetecken - stor sten


Lappforsen

Skylt Lappforsen
Lappforsen och Storstensforsen ligger så nära varandra att det är tur att det satts ut skyltar så man vet vid vilken fors man är. Här finns ett vindskydd, utedass och fiskebrygga.


Gärdforsen


Gärdforsen är den sista forsen längs Sistkostvägen, den ligger högt med fin utsikt. Genom gles tallskog ser man den brusande forsen. Här finns en rejäl stuga, utedass och fina tältplatser. Det gäller att se upp när man kommer körande så man inte missar den lilla skogsväg (märkt med röd färg på kartan) som går ända fram till stugan.  Skylten har dessutom rasat (se bild) och är svår att se.

GärdsforsenAnders i trappan


Linafallet
Linafallet ligger där Linaälven rinner ut i Ängesån, fallet är 16m högt och därmed Norrbottens högsta. Det går att komma till fallet på båda sidor, på den sida jag var fick man gå nedför en lååång trappa (se bild). Väl framme är vyn spektakulär. Nedanför fallet vet jag att det samlas lax och vill man fiska där får man kontakta Linafallet Lodge  som har hand om fiskekorten. På andra sidan fallet går en laxtrappa som byggdes för länge sen, om det går upp någon lax i Linaälven låter jag vara osagt.
Linafallet
Ängesån - Sammanfattning

 FVO har gjort ett fantastiskt jobb med att ordna fiskeplatserna, stugor/vindskydd, utedass och eldplatser vid alla nämnda forsar. Tydliga skyltar och bra vägar gör området mycket lättillgängligt för oss fiskare. Att ett fiskekort täcker så gott som hela Ängesån upp till Linafallet är exemplariskt.

Vid Linafallet är det Linafallet Lodge som har hand om fiskekorten. Uppströms är det fiskeförbud tills man kommer till Gällivare Allmänning som har fiskekort från Norsivaara till söder om Ullatti (se Gällivare Allmänning för fiskegränser). Vem som har fiskekort till Ängesån runt Ullatti vet jag inte, kanske Ullatti FVO. Vad jag däremot vet är att laxen passerar Ullatti på väg mot Valtiojoki och Vettajoki, kanske ännu längre.

Det har varit ett sant nöje att färdas genom detta vackra landskap. Det är absolut inte överbefolkat utan det känns som man har naturen för sig själv. Då jag inte träffade några laxfiskare kan jag inte säga något om fisket men att bara få stå vid vattnet i midnattsolens sken är fantastiskt.

När det är dags att lämna Ängesån för andra äventyr rekommenderar jag inte att försöka gena över Lillberget till Strömnäs och vägen mot Jockfall, det blir en senväg kan jag lova. Dålig grusväg upp och ned för berget är inget för normala bilar (jag har provat). Bättre är att åka tillbaka till Överkalix och sen ta vägen norrut.

1 kommentar:

  1. Sommarstuga längre upp i Vettasjokk fint laxfiske och harr.
    Hans J

    SvaraRadera